Snowboarding

 

Zanimalo me je kaj Google najde pod besedo snowboarding. Med drugimi mi je ponudil spletno stran www.britannica.com , kjer je Torah Bright zapisala, kar nekaj zanimivega o razvoju tega sporta. Gre za sport, ki ima korenine v smucanju, surfanju in rolkanju, kjer se po zasnezeni podlagi spuscas z desko, na katero si pritrjen bocno z rahlo usmeritvijo v smer voznje.

Sport se je zacel razvijati v 60′ in 70’ih, v 80’ih pa je skokovito rastel v popularnosti in postal olimpijski sport leta 1998. Boarderji so bili ze od samih zacetkov ljubitelji narave in se radi izrazajo s svojim stilom, ki ga na zacetku mnogi niso razumeli, svoj sport imajo kot zdravilo za  duso, saj zasnezene gore predstavljajo idealno okolje za umiritev znotraj sebe in iskanje novih dimenzij.

Mnogi trdijo da so Zdruzene drzave Amerike rojstni kraj snowboarda, v poznih 60’ih so tam organizirali prvo tekmovanje, sprva so se sicer imenovali snurferji, do konca 70′ ih so prodali prvi milijon snurfov. Kmalu so nastale prve manofakture, na vzhodni obali je Jack Burton ustanovil Burton snowboards, v Kaliforniji je skateboarder Tom Sims ustanovil Sims snowboards, poleg njega je tam Chuck Barfoot ustanovil Barfoot snowboards, v Washingtonu pa je Mike Olson svoje podjetje poimenoval Gnu snowboards. Ti pionirji so v Vermontu organizirali prvo nacionalno snow surfing prvenstvo, ki ga je leta 1982 zmagala ekipa Burton snowboards, leto kasneje  je Tom Sims v Kaliforniji organiziral prvo svetovno prvenstvo v halpipu.

Seveda so v 80’ih le redka smucisca dovolila vstop deskarjem na smucisca, zaradi cesar se je mogoce razvil nek stereotip, da so deskarji uporniki, kar nekateri zmotno mislijo se danes. Seveda pa so se deskarji vedno radi izrazali s pomocjo glasbe in oblacil, ki so se razlikovala od tradicinalnih, saj je bilo med njimi veliko nadarjenih posameznikov.

Kakorkoli, leta 1994, je zaradi popularnosti sporta, Mednarodni olimpijski komite, sprejel deskanje v svojo druzino sportov, tako so se deskarji leta 1998 v Naganu prvic pomerili v dveh disciplinah v veleslalomu in halfpipu. V dveh desetletjih je od pionirja prislo deskanje med najbolj gledane discipline med zimskimi olimpijskimi sporti, najvec pozornosti pa pritegne v Zdruzenih drzavah Amerike, kjer so olimpijske medalje edino kar steje v zimskih sportih.

Ko sem se zazrl v zgodovino tega sporta in bil tudi sam v zadnjih 20 letih del tega dogajanja, sem obcutil razvoj in profesionalnost vseh, ki se ukvarjajo s tekmovalnim deskanjem na snegu. Dejstvo, ki pa mi je mogoce se zmeraj nepojemljivo, pa je statistika, ki pravi , da sem edini neamerican z osvojenimi tremi olimpijskimi medaljami, res da zaenkrat se brez zlate.

medal leaders snowboarding

Vprasanje, ki se mi je zastavilo tudi pred igrami v Pyeongchangu, kjer smo 4 uspeli priti na vrh lestvice, se ponuja samo. Kdo bo prvi Zemljan, ki bo  uspel osvojiti 4 olimpijske medalje? Se beremo.

Deli s prijatelji
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone